Het coronavirus en uw collega’s in de vuurlinie

16 maart 2020
OR & Gezondheid
OR Corona

Werken in de vuurlinie: wat nu?

Het zijn rare tijden. Sommige mensen zitten noodgedwongen thuis en hebben geen werk, andere mensen hebben wel werk maar zitten in de directe vuurlinie van het virus: de zorg, hulpverleners, kassamedewerker, baliemedewerkers, buschauffeurs, schoonmakers et cetera. Ook als je niet bespuugd wordt, wat helaas nogal eens gebeurt, loop je een groot risico. En dat in een tijd dat de emoties en wachtrijen hoog oplopen.

Mens als vervoersmiddel

Het corona-virus reist precies even snel als mensen: de mens is immers het vervoersmiddel van het virus; buiten ons lichaam kunnen de deeltjes maar kort overleven. Laten we deze zwartrijder zo snel mogelijk kwijtraken. Dit alles om onze gezondheid en die van onze medemens te beschermen. En laten we daar nu eens met zijn allen aan werken en daarna ook volhouden.

Echte zorgen

Er zijn groepen waarvoor het thuiswerken, het niet vergaderen en niet meer reizen geen oplossing is. Uw collega’s in de vuurlinie maken zich echt zorgen en moet u als ondernemingsraad er alles aan doen om dit serieus te nemen.

Wat kunnen we met zijn allen op de werkvloer eraan doen?

Denk na over oplossingen. We hebben het hier over frontliners, medewerkers die zich dagelijks inzetten om het leven zo ‘normaal’ mogelijk te laten verlopen in deze bizarre tijd. Wees creatief als ondernemingsraad en kaart het direct aan bij uw bestuurder.

Leren van anderen

Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Bent u maaltijd bezorger of werkt u bij een boodschappenservices breng dan de boodschappen tot aan de voordeur en niet meer binnen in het huis. Werk met handschoentjes. Geef een groet middels een knikje, een glimlach en zeg goedendag.
 • Zorgt u ervoor dat onze auto’s blijven rijden. Zorg dat bij een servicebeurt de mensen alleen de auto brengen en halen. Vraag de klant niet meer te wachten in de wachtruimtes. Stop met haal en brengservice. Maak gebruik van hoezen en draag handschoenen. Is de auto klaar leg dan de sleutels op de balie en overhandig deze niet meer direct.
 • Voedselbank- zorg dat het voedselpakketten niet door te veel verschillende handen word samengesteld. Bij het uitgeven van voedselpakketten niet meer overhandigen maar klaarleggen. Zorg voor een verspreidde uitgifte met de zekerheid dat iedereen een pakket krijgt. Het voedselbankpasje laten zien en niet in ontvangst nemen.
 • Kassa medewerker –zorg dat er een bordje staat waarop duidelijk wordt aangegeven dat jullie wat meer afstand dan gebruikelijk hanteren. Zorg dat mensen gepaste afstand bewaren tot de volgende in de winkelrij. Zorg dat klanten alleen maar pinnen, het liefst contactloos (wel een beperking op het bedrag). Reinig regelmatig de pintoetsen met desinfecterende spray. Eventjes geen actiebonnen uitgeven of het aftekenen van een parkeerkaart.
 • Bussen – laat mensen achterin instappen. Als er meer rijtijd nodig is om mensen rustig in te laten stappen kaart dat aan.
 • In de wachtkamer. Bent u werkzaam bij een balie met een wachtruimte? Zorg ervoor dat u achter glas blijft in uw eigen kantoor. Laat kwetsbare bezoekers/cliënten een rondje om lopen als ze nog niet aan de beurt zijn. Mensen met koorts lijkt me ook niet zo’n goed idee en direct doorverwijzen of in een aparte ruimte plaatsen.
 • Bij het sluiten van een contract zoveel mogelijk digitaal laten ondertekenen. Toch hardcopy: zorg voor bedrijfspennen, geef deze weg en laat deze houden na ondertekenen.

Wat te doen als ondernemingsraad

Ga in gesprek met uw bestuurder om samen te bespreken op welke wijze u met zijn allen de gezondheid kunt bewaken en de blootstelling tot een minimum en acceptabel niveau kunt brengen.

Uiteraard blijft grootmoeders tip om de handen te wassen een blijvende en gouden tip.

Nog een ander ding

Besef dat mensen die in de vuurlinie werken het ook voor u en mij doen om het leven zo ‘normaal’ mogelijk te laten verlopen. Houd rekening met deze ‘helden’. Let bijvoorbeeld op bij het doen van de boodschappen. Uw collega’s of medemens in de vuurlinie kunnen doorgaans niet op tijden boodschappen doen op momenten dat de winkels worden bevoorraad. Of houdt uw geduld als het allemaal wat langer duurt dan normaal. Houd het hoofd koel voor ons allemaal.

Nog meer ideeën, deel ze dan!

laten we van elkaar leren in deze rare tijden! Wij dagen u uit om te komen met voorbeelden uit uw eigen praktijk. Worden er bij u maatregelen genomen die hier nog niet bij staan. Dan kunt u ze hieronder kwijt.

  gerelateerde artikelen

  Wij beantwoorden graag uw vragen omtrent corona en de ondernemingsraad

  Ons corona team

  Derk Domela

  Derk Domela

  06 51 153 571

  Peter Lelijveld

  Peter Lelijveld

  06 53 705 207

  Rick de Jong

  Rick de Jong

  06 51 034 107

  Share This